Warmtenet financieel niet haalbaar

Datum: juni 2023
De Rebel Group uit Rotterdam heeft de afgelopen maanden hard gewerkt om de plannen over het warmtenet van Hedikhuizen Duurzaam en Gemeente Heusden grondig te reviewen. Deze review periode is afgesloten met een rapport welke door de Rebel Group is opgesteld.
 
Op hoofdlijnen is door hen gesteld dat het warmtenet financieel erg lastig haalbaar zal zijn. Zelfs wanneer alle huizen aansluiten dan is er nog steeds een tekort aan middelen. 
Er is meerdere keren aangegeven dat het project technisch voldoende robuust in elkaar steekt en dus haalbaar kan zijn.
 
Intussen is er ook een bericht gepubliceerd door de gemeente Heusden. De inhoud volgt hier.
 
Eigen warmtenet voor Hedikhuizen niet haalbaar
Hedikhuizen Duurzaam heeft al sinds 2017 de ambitie om het dorp energieneutraal en aardgasvrij te maken. Hoe? Door zelf duurzame elektriciteit en warmte op te wekken en de warmte te verdelen via een eigen warmtenet. Haalbaar? Nee, het realiseren van een warmtenet in Hedikhuizen wordt veel te duur, zo blijkt uit onafhankelijk onderzoek van bureau Rebel. Dit is een teleurstellende uitkomst na een vijf jaar durende ontdekkingsreis, die Coöperatie Hedikhuizen Duurzaam samen met Steenfabriek Vandersanden en gemeente Heusden aflegde. Door deze duidelijke boodschap zal gezocht moeten worden naar andere duurzame alternatieven.

Het leek dé kans om als dorp geheel van het aardgas af te gaan door met de gratis restwarmte uit de nabijgelegen steenfabriek woningen en gebouwen te verwarmen. Het werd geleidelijk aan duidelijk dat het een uitdaging zou worden om het warmtenet betaalbaar te krijgen. Bovendien een ingewikkeld proces. Nu blijkt dat zelfs in het meest gunstige geval, als alle 100 huishoudens zouden meedoen, het nog onbetaalbaar is. Het dorp heeft te weinig woningen en gebouwen om de hoge kosten te kunnen verantwoorden. De geringe grootte van het dorp was al twee keer de reden dat een landelijke subsidie Programma Aardgasvrije Wijken niet werd toegekend. Eerder werd nog gerekend op uitbreiding van het provinciale Amernet over Heusden naar Den Bosch. Hieraan zou een klein en in eerste instantie onrendabel warmtenet als in Hedikhuizen, gekoppeld kunnen worden, maar deze uitbreiding gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen.

Pioniers
“De mensen van Hedikhuizen Duurzaam zijn echte pioniers met dromen én daadkracht voor hun dorp. Hun enthousiaste vrijwillige inzet is absoluut bewonderenswaardig. Vooral de manier waarop zij volhardend doorpakten om een warmtenet telkens weer verder te brengen, ondanks vorige tegenslagen. Daar ligt het absoluut niet aan,” aldus wethouder duurzaamheid Jeroen van den Bosch. “Als gemeente hebben we vanaf het begin meegedacht in het proces, ondersteuning geboden en onderzoeken gefinancierd. Omdat we vertrouwen hadden in het plan voor Hedikhuizen, dat in lijn is met de benodigde energietransitie voor Heusden. Ik begrijp dat het een teleurstelling is, maar er is nu wel duidelijkheid voor iedereen. Als gemeente kunnen we helaas niet investeren in dit warmtenet, omdat dat echt onbetaalbaar is. De ervaringen van dit unieke dorp gaan echter niet verloren, omdat we hier ook van leren voor onze andere kernen. Ik heb er alle vertrouwen in dat het voor Hedikhuizen hiermee niet ophoudt en dat er naar betaalbare duurzame alternatieven wordt gezocht. Dit duizend jaar oude dorp met zijn 240 inwoners en 100 voordeuren wordt niet voor niets ‘weerbaar en weerbarstig’ genoemd.”
’Het bestuur van Hedikhuizen Duurzaam vindt het een wrang idee dat er 24/7 ruim voldoende warmte voor alle huishoudens van Hedikhuizen bij de steenfabriek ongebruikt de lucht in blijft gaan. Warmtepompen lijken de meest voor de hand liggende oplossing. De gemeente gaat hiervoor in gesprek met Enexis om te bekijken of het elektriciteitsnet voldoende capaciteit heeft om ons dorp met warmtepompen te verwarmen’, aldus het bestuur van Hedikhuizen Duurzaam.

Warmtepompen
Om mensen op weg te helpen met de aanschaf van een warmtepomp, kunnen Heusdense huiseigenaren in het najaar van 2023 meedoen aan een collectieve inkoopactie van hybride warmtepompen, die de gemeente samen met het Regionaal Energieloket organiseren. Dit is een perspectief voor alle inwoners van de gemeente Heusden om hun gasverbruik te verminderen.


 
Het rapport van de Rebel Group is te lezen via deze link.