Rapport Hocosto

Datum: januari 2020
Het bestuur van Hedikhuizen Duurzaam heeft een gespecialiseerd bedrijf ingehuurd om de haalbaarheid van ons duurzaamheidsplan door te rekenen. Op dit moment is het rapport van Hocosto opgeleverd. Dit rapport is positief en laat zien dat er 2 scenario's zijn die tot de mogelijkheden behoren en financieel haalbaar zijn. 

Het eerste scenario is een zelfstandige solar oplossing voor de kern van Hedikhuizen. Hierbij wordt, dmv zonne-energie, een ondergronds buffervat opgewarmd. Dit buffervat is ruim voldoende om alle woningen in Hedikhuizen te voorzien van warmte, warm tapwater met eventueel elektriciteit als restproduct. Voor deze ondergrondse buffers is een stuk grond nodig in de buurt van het dorp van ca 1 hectare. Bovenop de buffers kunnen zonnecollectoren worden geplaatst. De warmte kan via een warmtenet bij u thuis worden geleverd waarbij er nagenoeg geen aanpassingen aan de woning nodig zijn. In je woning wordt de huidige verwarmingsketel vervangen door een warmtewisselaar. Deze warmtewisselaar registreert je verbruik waarop je uiteindelijk wordt afgerekend. Dit werkt dus eigenlijk vergelijkbaar aan je huidige gasmeter. Het voordeel van dit systeem is dat het volledig duurzaam en toekomst bestendig is. De rekenmodellen tonen aan dat dit op termijn goedkoper is dan je huidige gasrekening.

 Het tweede scenario is een oplossing waarbij de restwarmte van de steenfabriek wordt gebruikt. De steenfabriek heeft dag en nacht en alle dagen van het jaar voldoende restwarmte om het hele dorp te voorzien van warmte en warm tapwater. Ook hier zijn minimale woning-aanpassingen nodig. De restwarmte wordt opgevangen en omgezet naar warmwater en deze wordt via leidingen en pompen naar het dorp getransporteerd. Om pieken op te kunnen vangen wordt gebruik gemaakt van een klein buffervat. Om eventueel onderhoud bij de steenfabriek op te kunnen vangen kan gebruik worden gemaakt van zonnecollectoren, dieselgeneratoren of warmtepompen zodat de warmtelevering gegarandeerd is. Financieel is dit systeem erg interessant omdat er vrijwel geen buffers en zonnecollectoren nodig zijn.