Haalbaarheids onderzoek

In juni 2018 is een haalbaarheidsonderzoek afgerond. De samenvatting vindt u hier.
Dit haalbaarheidsonderzoek was een eerste verkenning naar mogelijkheden en onmogelijkheden. De mogelijkheden worden in detail uitgewerkt en doorgerekend. De komende periode wordt bekeken welke onderdelen daadwerkelijk in aanmerking komen voor realisatie.

Hedikhuizen Duurzaam heeft als doel om het hele dorp via een eigen netwerk van zelf lokaal duurzaam opgewekte warmte en elektriciteit te voorzien. Daarbij sluiten we aan op internationale, nationale, provinciale en lokale doelen.
Dit doen we stapsgewijs en projectmatig door:
∗ Het energieverbruik voor elektra, ruimteverwarming en mobiliteit vanaf 2018 jaarlijks te verminderen door onder andere isoleren van woningen en gebouwen, toepassen energiezuinige apparatuur.
∗ De energieopwekking voor elektra, ruimteverwarming en mobiliteit in eigen beheer en verantwoordelijkheid te verduurzamen.
∗ Zelf verantwoordelijk zijn voor de opslag van energie als dat nodig blijkt.
∗ Zelf verantwoordelijk te zijn voor (de exploitatie van) het netwerk en de distributie van energie binnen Hedikhuizen (off-grid gaan).
∗ Revenuen worden ingezet ter bevordering van de leefbaarheid voor alle inwoners van Hedikhuizen en voor het verduurzamen van de energievoorziening. We bereiken het door:
∗ Bundeling van de krachten van de warmtekrachtkoppeling (wkk), een biovergister, zonnepanelen en warmte van warmteopslag, en restwarmte van een grootschalige kas en een steenfabriek en.
∗ Fors inzetten energiebesparing door collectieve inventarisatie en verbetering.
∗ Een warmtenet en opslagvoorzieningen van energie en warmte.
∗ Sleutelprojecten voor kleinschalige opwekking.
∗ Distributie via een eigen netwerk wat onderdeel uitmaakt van de duurzame energievoorziening. Dit organiseren we door het binnen een coöperatie met leden uit bewoners en bedrijven in Hedikhuizen oprichten en exploiteren van installaties voor zelf opwekken duurzame energie.
Er komt een biovergister voor brandstof voor de wkk die warmte en elektriciteit levert, een zonneweide voor aanvullende elektriciteit en balans in het net, opslag van elektriciteit en een warmtenet incl. opslag in de bodem voor verwarming woningen en gebouwen. De distributie van warmte en elektriciteit gaat via een lokaal netwerk, waarvoor een beroep op de experimentenregeling in de Energiewet wordt gedaan. Het aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving in combinatie met het aanleggen van een zonneweide voor de elektriciteitsvoorziening vormt de ruggengraat van het project.